Afyon Haberlerim

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Dünya’nın merkezine delik açılıyor: Ömrün nasıl başladığı bulunacak

Dünya’nın merkezine delik açılıyor: Ömrün nasıl başladığı bulunacak

SoleKinG SoleKinG -
17 0

Onlarca yılını Dünya’nın mantosuna daha yakın delmek için harcayan bir gemi, ömrün nasıl başladığına dair ipuçlarını ortaya çıkarmak için yeni bir seyahate hazırlanıyor.

Bilim insanları, 20 yıl evvel Dünya’nın merkezine yanlışsız açılmış bir kuyuyu derinleştirmek için araştırma gemisi Joides Resolution’a seyahat edecek.

Hedef daha derine inmek

Araştırmacılar, yıllar evvel açılan ve derinliği 1400 metreyi bulan deliğin derinliğini 2 bin metre civarına çıkarmak istiyor.

Delik, deniz tabanındaki en derin delik olmayacak, lakin mantoya her zamankinden daha fazla yaklaşılacak ve okyanus kabuğunun daha evvel ulaşılmamış daha derin katmanları hedeflenecek. Yeni derinlikte, sıcaklıkların 200 dereceye ulaşması bekleniyor.

Çukurun derinleşme süreci epey güçlü geçecek. Gemideki mühendisler, ağır sondaj araçlarını yaklaşık 1645 metre derinliğe indirmeyi planlıyor.

Orta Atlantik Sırtı’na bitişik olan ve deliğin açıldığı Atlantis Masifi, tektonik plakaların birbirinden ayrıldığı ve dünyanın daha derin katmanlarını yüzeye çektiği tektonik bir penceredir.

Bilim insanları, tektonik pencerelerde sondaj yaparak, dünyanın iç yapısının öbür türlü erişilemeyecek kısımlarını inceleyebilirler.

İlginizi Çekebilir Dünya tehlikede: Global metan emisyonları 2022’de yeniden rekor kırdı Haberin Detayları

Yeni derinlikten örnekler toplanacak

Araştırmacılar, özel bir kaya ve su karışımının Dünya’da ve muhtemelen öbür gezegenlerde ömrü oluşturup oluşturmadığını araştırmak için yeni derinliklerden örnekler almayı planlıyor.

Bu tıp derinliklerde çokça bulunan ve magnezyum açısından varlıklı bir mineral olan olivin, kimi mineraller deniz suyuyla karşılaştığında meydana gelen bir tepki olan “serpantinleşme” için kritik değere sahiptir.

Jeokimyacılar, serpantinleşmenin ömrün başlamasına yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Kaynak: Ensonhaber

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir