Afyon Haberlerim

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Kene kabusu geri döndü: 5 kişi hayatını kaybetti

Kene kabusu geri döndü: 5 kişi hayatını kaybetti

SoleKinG SoleKinG -
3 0

Haber Merkezi

Kene tehlikesi geri döndü.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını bulaştıran keneler, yaz aylarının yaklaşması ve ani sıcaklık artışları münasebetiyle Sivas, Amasya, Tokat, Erzincan, Giresun ve Yozgat başta olmak üzere Türkiye’nin bir çok kentinde görülmeye başladı.

KKKA virüsü nedeniyle son günlerde Sivas’ta tedavi gören 3 kişi ve Sivas’ın Koyulhisar ilçesinde bir bebek ile Tokat’ta tedavi gören bir bebek ömrünü yitirdi.

“1000’İN ÜZERİNDE KENE TİPİ TESPİT EDİLDİ”

Kenelerin her ortamda yaşadığına dikkati çeken Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısmı Lideri Prof. Dr. Adem Keskin, “Keneler parazit canlılardır ve çabucak her ortamda hayatlarını sürdürebilirler. Yapılan bilimsel çalışmalara nazaran dünya genelinde 1000’in üzerinde kene tipi tespit edilmiştir. Yalnızca ülkemize mahsus değiller, dünyanın her bölgesinde kene popülasyonu mevcut” diye konuştu.

Kene popülasyonundaki artışın iklim değişikliği ve global ısınma üzere çevresel faktörlerle direkt bağlı olduğunu vurgulayan Keskin, “İnsanların kenelerin bulunması beklenen kırsal alanlara daha fazla girmesi kenelerle temasını artırıyor” sözünü kullandı.

“TOKAT İLE SİVAS BÖLGESİNDE HADİSE SAYILARINDA ARTIŞ GÖZLENDİ”

Türkiye’de 50’nin üzerinde kene tipi tespit edildiğini belirten Keskin, şöyle devam etti:

Yeni yapılan çalışmalar sayesinde geçmişte varlığı bilinmeyen çeşitlerin de kayda geçtiğini görüyoruz. Türkiye’nin sahip olduğu çeşitli habitatlar kenelerin hayatını sürdürmesi için epey elverişli şartlar sunuyor. Tokat ve etrafı ile Sivas bölgesinde son periyotta olay sayılarında artış gözlendi. İklim değişikliği, hayvan ve yaban hayatı varlığının artması bu durumu etkiledi. Gayrette faal olmak zorundayız zira keneler kan emdikten sonra çoklukla 2 bin ila 4 bin, birtakım çeşitler ise 10 binden fazla yumurta bırakabiliyor. Bu da popülasyonun süratle artmasına neden oluyor.

Kenelerin farklı boyutlarda olabildiğine işaret eden Keskin, “Bazı keneler toplu iğnenin başı kadar küçük olabiliyor. Bu nedenle muhakkak arazi dönüşü bedenimizi kene açısından dikkatlice denetim etmemiz gerekiyor. Bu canlının küçük olması onun hastalık bulaştırmayacağı manasına gelmiyor. Bunlar da ağır biçimde insanlara hastalık bulaştırabilirler” diye konuştu.

Kene ile gayretin aksatılmaması, bilhassa çiftlik hayvanlarının tertipli olarak ilaçlanmasının büyük kıymet taşıdığını vurgulayan Keskin, şu bilgileri verdi:

Aksi halde olay sayısında artış kaçınılmazdır. Kene kaynaklı hastalıklar bölgelere nazaran farklılık gösteriyor. Ülkemizde kenelerden bulaşan en bilinen hastalık Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’dir. Bu hastalık bilhassa Hyalomma cinsi kenelerle alakalıdır fakat ABD’de Ixodes cinsi keneler ile bağlantılı Lyme hastalığı, Avrupa’da ise yeniden Lyme ve ensefalit üzere başka kene kaynaklı hastalıklar sık görülmektedir. Son yıllarda İspanya ve Portekiz üzere ülkelerde de KKKA olaylarının bildirildiğini biliyoruz. Keneler yalnızca belirli bölgelerde değil, global ölçekte tehdit oluşturmaktadır.

Kaynak: Ensonhaber

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir