Afyon Haberlerim

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Memur maaş Ne Kadar Olacak ? Enflasyon farkı ve Refah payı

Memur maaş Ne Kadar Olacak ? Enflasyon farkı ve Refah payı

SoleKinG SoleKinG -
10 0

2023’de uygulanacak minimum fiyat netleşti. Artık gözler memur maaşlarına ve emeklik aylıklarının ne olacağına çevrildi.

Memur maaşları için aralık ayı enflasyon oranı bekleniyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), memur  maaşı ve emekliliklerinin aylıklarının verilmesinde tesirli olacak aralık ayı enflasyon datalarını yarın saat 10.00’da duyuracak.

Devlet memurları, sözleşmeliler ve emeklilerin gözü, yarın açıklanacak aralık ayı enflasyon sayılarına çevrildi.

Enflasyon farkı şimdiden garantilendi

TÜİK’in bilgilerine nazaran, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda bir evvelki aya nazaran yüzde 2,88 artarken, temmuz-kasım devrinde de tüketici fiyatlarında yüzde 14,05 artış meydana geldi. Böylelikle 5 aylık periyotta, maaşlara yapılan yüzde 7’lik artırım oranı aşılırken enflasyon farkı verilmesi durumu ortaya çıktı.

Toplu kontrattan kaynaklı olarak devlet memurları, aralık ayında TÜFE’nin sabit kalması yahut aylık enflasyonun yüzde 6,18’den fazla düşmemesi halinde enflasyon farkı alacak. 2023’ün birinci altı ayı için yüzde 8 artı enflasyon farkı oranında artırım yapılacak.

İlk maaşlar 15 Ocak’ta

Memur, kontratlı ve memur emeklileri, artırımlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak’ta alacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 6 aylık enflasyon kadar artırım alacak

Öte yandan SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarını geçen yılın son 6 aylık enflasyonu oranında artırımlı alacak.

Memura refah hissesi gündemde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son kabine toplantısının akabinde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin karını, zenginliğini, çalışanlar başta olmak üzere milletin her bölümüne yansıtmakta kararlı olduklarını belirtmişti.

Erdoğan minimum fiyatı açıklarken yaptığı konuşmasında memur ve emekli maaş artışlarını da bu yaklaşımla ele alacaklarını söz etmişti.

Enflasyon farkı, mukavele artırımı ve ek dayanak beklentisi

Bu kapsamda ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere memur ve emeklilerin maaşlarına enflasyon farkı ve toplu kontrattan alacakları artırımın yanı sıra ek bir takviye de sağlanması bekleniyor.

Aralık ayı enflasyon beklentisi ortalaması yüzde 2,61

AA Finans’ın 14 ekonomistin iştirakiyle yaptığı aralık enflasyonu beklenti anketine nazaran, aralık ayı için enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,61, buna nazaran de yıllık enflasyon beklentisi de yüzde 66,59 olarak açıklandı.

Enflasyon farkı SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 10,11 ve memur maaşları için de yüzde 18,11’lik artırım bekleniyor

AA’nın haberine nazaran beklenti anketinin gerçekleşmesi halinde temmuz-aralık periyodu için yüzde 17,02’lik enflasyon artışına istinaden, maaşlara yüzde 10,11’lik enflasyon farkı ve toplu mukavele mucibince yüzde 8’lik artırım ile yüzde 18,11’lik artırım yapılması gerekiyor.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir