Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki büyük zelzele binlerce yapının yıkılmasına neden oldu.
11 vilayetimizde çok sayıda yapının ağır hasar almasına da yol açan sarsıntılara karşın ayakta kalmayı başaran birtakım yapılar da dikkat çekti.
2000 yıllık su kemeri sağlam kaldı
Büyük yıkıma uğrayan Hatay’ın Antakya ilçesinde Roma Dönemi’nden kalma su kemeri ve etrafındaki konutlar ayakta kaldı.
Defne ilçesindeki Harbiye bölgesinden Antakya’ya su getirmek için Roma İmparatoru Trajan tarafından 2. yüzyılda yaptırıldığı bilinen, yaklaşık 20 metre yükseklik ve 2,5 metre genişliğe sahip su kemeri, günümüzde üzerinden ve altından araçların geçebildiği köprü görevi görüyor.
Tarihi su kemeri asrın felaketinin yaşandığı 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki sarsıntılar ile 20 Şubat’taki Defne merkezli 6,4 büyüklüğündeki zelzelesi hasarsız atlattı.
“Depremde hiç ziyan görmedi”
Su kemerinin yakınında konutu bulunan Mehmet Sağanak, tarihi yapının ve etrafındaki konutların sarsıntıda önemli hasar görmediğini söyledi.
Habib-i Neccar Dağı eteklerindeki bölgenin kayalık alan üzerine şurası olduğunu anlatan Sağanak, şöyle devam etti:
Bizim konutlarımız 65-70 yıllık. Mahallemizdeki tarihi su kemeri de zelzelelere karşın ayakta duruyor. Eski tarihlerden beri hala ayakta olduğu biliniyor. Kemerin yağmur nedeniyle oluşan sarkıkları var. Bu sarkıklara ‘memek’ deniliyor. Bundan ötürü halk ortasında ‘memekli köprü’ olarak da isimlendiriliyor. Bu sarkıklardan 2-3’ünün düştüğünü gördük. Yerin sağlam olması sayesinde kemer sarsıntıda hiç ziyan görmedi.
Su kemerinin halihazırda köprü olarak kullanıldığını vurgulayan Sağanak, ağır tonajlılar hariç üzerinden tüm araçların geçebildiğini kelamlarına ekledi.
Kaynak: Ensonhaber